Vols comunicar una parada policial per perfilació racial? Descàrrega l'app

GUIA: Com protegir-se, intervenir i denunciar

La guia que es presenta a continuació és fruit del treball conjunt i del contrast amb persones i entitats de diferents comunitats que estan implicades a la campanya “Pareu de parar-me”.

Un dels principals objectius de la campanya “Pareu de parar-me” és desnormalitzar les identificacions policials racistes i donar eines a les persones que les pateixen perquè sapiguen com detectar-les, com procedir durant la parada i com denunciar després.

Un segon objectiu és visibilitzar aquests controls que es donen a diari a la via pública. Una bona manera d’aconseguir-ho és promovent que les persones que en són testimoni no mirin cap a una altra banda i s’animin a fer ús dels seus privilegis per intervenir, sempre respectant la voluntat de la persona que està sent identificada i valorant la seva seguretat en primer lloc.

Una de les accions per satisfer aquests objectius és la publicació i difusió d’un llibret de recomanacions. El procés d’elaboració de la guia ha estat llarg i hem procurat informar bé tant dels drets com dels riscos que impliquen les accions per defensar-los. La Llei Mordassa (LO 4/2015) ens ha fet anar amb peus de plom!

Descarrega’t la guia

 • L'APARENÇA NO ÉS MOTIU: com protegir • intervenir • denunciar identificacions policials per perfil racial.

  L'APARENÇA NO ÉS MOTIU: com protegir • intervenir • denunciar identificacions policials per perfil racial.

 • Les identificacions policials per perfil racial són una pràctica il·legal de control identitari en la qual es demana la documentació a les persones pel seu aspecte físic i no perquè hagin fet res indegut.

  Les identificacions policials per perfil racial són una pràctica il·legal de control identitari en la qual es demana la documentació a les persones pel seu aspecte físic i no perquè hagin fet res indegut.

 • ÍNDEX

  ÍNDEX

 • DURANT LA INTERVENCIÓ ÉS IMPORTANT: 1 - Intentar que la por no et paralitzi. 2 - Conèixer els teus drets! És la millor eina contra l’abús. 3 - Connectar visualment amb les persones de l'entorn. 4 - Concentrar-se en els detalls per a una possible denúncia més endavant.

  DURANT LA INTERVENCIÓ ÉS IMPORTANT: 1 - Intentar que la por no et paralitzi. 2 - Conèixer els teus drets! És la millor eina contra l’abús. 3 - Connectar visualment amb les persones de l'entorn. 4 - Concentrar-se en els detalls per a una possible denúncia més endavant.

 • POT SERVIR-TE: Cercar amb la mirada el suport de testimonis que escoltin amb atenció les explicacions dels agents. Demanar les dades dels testimonis un cop passada la identificació.

  POT SERVIR-TE: Cercar amb la mirada el suport de testimonis que escoltin amb atenció les explicacions dels agents. Demanar les dades dels testimonis un cop passada la identificació.

 • L’agent ha informar sense violència i de manera comprensible sobre qui t’està parant i per què.

  L’agent ha informar sense violència i de manera comprensible sobre qui t’està parant i per què.

 • Si pateixes maltractament físic durant la identificació, acudeix al metge immediatament. Comunica-li qui t'ha agredit.

  Si pateixes maltractament físic durant la identificació, acudeix al metge immediatament. Comunica-li qui t'ha agredit.

 • Si et negues a mostrar la identificació, al·legues dades dades falses o inexactes, desobeeixes lʼordre dʼun agent o et resisteixes, tʼexposes a rebre una multa per falta greu o a ser detingut i acusat penalment per resistència a lʼautoritat.

  Si et negues a mostrar la identificació, al·legues dades dades falses o inexactes, desobeeixes lʼordre dʼun agent o et resisteixes, tʼexposes a rebre una multa per falta greu o a ser detingut i acusat penalment per resistència a lʼautoritat.

 • Que t’estiguin portant a comissaria per identificar-te NO és una detenció. Per això, durant el trasllat no haurien dʼemmanillar-te.

  Que t’estiguin portant a comissaria per identificar-te NO és una detenció. Per això, durant el trasllat no haurien dʼemmanillar-te.

 • Han de donar-te un resguard per les pertinences que et siguin confiscades. Conserva tot el que et donin i revisa cada paper abans d’anar-te’n del lloc on te’l van donar.

  Han de donar-te un resguard per les pertinences que et siguin confiscades. Conserva tot el que et donin i revisa cada paper abans d’anar-te’n del lloc on te’l van donar.

 • Pots donar a conèixer el cas a través de la campanya “Pareu de parar-me” i/o denunciar-ho al Servei d’Atenció i Denúncia (SAID) de SOS Racisme: Escriu per Whatsapp al número 652 87 34 06.

  Pots donar a conèixer el cas a través de la campanya “Pareu de parar-me” i/o denunciar-ho al Servei d’Atenció i Denúncia (SAID) de SOS Racisme: Escriu per Whatsapp al número 652 87 34 06.

 • Un organisme policial que es regeix per criteris de perfilació racial està sent racista, vulnera lleis i no compleix amb la seva tasca.

  Un organisme policial que es regeix per criteris de perfilació racial està sent racista, vulnera lleis i no compleix amb la seva tasca.

 • La teva implicació, el teu testimoni i les proves que recullis poden resultar molt útils per aclarir els fets i desmuntar la versió policial en un procés judicial.

  La teva implicació, el teu testimoni i les proves que recullis poden resultar molt útils per aclarir els fets i desmuntar la versió policial en un procés judicial.

 • Tens dret a fer fotos i enregistrar àudio i vídeo del que que passa al carrer, i més si és com a eina de possible defensa.

  Tens dret a fer fotos i enregistrar àudio i vídeo del que que passa al carrer, i més si és com a eina de possible defensa.

 • Tota multa injusta es pot recórrer si hi ha proves.

  Tota multa injusta es pot recórrer si hi ha proves.

 • SEGONS L’ARTICLE 36 DE LA LO4/2015 SÓN INFRACCIONS GREUS: «La desobediència o la resistència a l'autoritat o als seus agents, així com la negativa a identificar-se o l'al·legació de dades falses o inexactes en els processos d'identificació»

  SEGONS L’ARTICLE 36 DE LA LO4/2015 SÓN INFRACCIONS GREUS: «La desobediència o la resistència a l'autoritat o als seus agents, així com la negativa a identificar-se o l'al·legació de dades falses o inexactes en els processos d'identificació»

 • SEGONS L’ARTICLE 37 DE LA LO4/2015 SÓN INFRACCIONS LLEUS: «L'incompliment de l'obligació d'obtenir la documentació personal legalment exigida, així com l'omissió negligent de la denúncia de la sostracció o pèrdua.»

  SEGONS L’ARTICLE 37 DE LA LO4/2015 SÓN INFRACCIONS LLEUS: «L'incompliment de l'obligació d'obtenir la documentació personal legalment exigida, així com l'omissió negligent de la denúncia de la sostracció o pèrdua.»

 • Per denunciar parades il·legals i abús policial descàrrega la nostra app: https://mub.me/pareupararme

  Per denunciar parades il·legals i abús policial descàrrega la nostra app: https://mub.me/pareupararme

 • Fes-ne tantes còpies com vulguis i comparteix.

  Fes-ne tantes còpies com vulguis i comparteix.

Format lectura

Format per imprimir (llibret)