Saps com reaccionar quan pateixes o presencies una identificació policial? Descarrega't la guia d'autodefensa!
noi negre renfe racisme

Identificacions per perfil ètnic més enllà de la policia i autodefensa deslegitimada

17 Oct 2018

“T’estàs excedint tu. Estàs aturant un tren amb 300 persones per la teva puta tossuderia”

Aquest Dijous 11 d’octubre hem hagut de presenciar, un cop més, una actuació per part dels cossos de seguretat, aquest cop de Renfe, que respon a una dinàmica de selecció per perfil ètnic. Dos guàrdies de seguretat que es trobaven al tren s’han dirigit directament a un noi negre i, encara que la revisió de bitllets no és de la seva competència, li han demanat al noi que els ensenyés el seu abonament de transport.

Tot i no tractar-se d’una identificació policial és important tenir en compte que, en primer lloc, la perfilació ètnica és un mecanisme, utilitzat per part dels diversos tipus de cossos de seguretat de la societat que no necessàriament són la policia. En segon lloc, que l’objectiu d’aquests no té perquè ser necessàriament la identificació documentària sinó qualsevol tipus d’identificació, atès que se li exigeix ​​al subjecte que identifiqui i / o provi la seva legalitat a través de mostrar el que sigui necessari en el context en el que es troba.

En aquest cas, el subjecte identificat es va veure obligat a provar la seva legalitat a través del bitllet de transport, sense haver tingut cap conducta precedent incorrecta o sospitosa. De la mateixa manera que “Sara”, que ens dóna el seu testimoni a la plataforma youtube de Sos racisme, es va veure obligada, juntament amb el seu pare, a ensenyar el seu passaport als tripulants de cabina de passatgers d’un avió, sense ser aquesta la competència del personal de tripulació.

En els dos casos, atès que a la persona identificada no li precedeixen actituds incorrectes o sospitoses, la identificació està directament lligada al prejudici i el mòbil és que s’espera una conducta específica de la persona racialitzada identificada, que és que estigui cometent una infracció.

No obstant això, com verifiquem en el vídeo difós per les xarxes, les conseqüències de qualsevol tipus d’identificació per perfil ètnic poden ser fatals, tant en relació a la integritat física o psicològica del subjecte identificat.

Defensar-se del racisme és tossuderia?

D’altra banda, hi ha una tendència en les situacions d’identificacions o de seleccions per perfil ètnic, de responsabilitzar a les víctimes de les situacions que es veuen obligades a viure per tals identificacions. En el vídeo veiem que els guàrdies de seguretat li diuen al noi: “Estàs aturant un tren amb 300 persones per la teva puta tossuderia”.

En aquesta frase hi ha dos punts importants a tenir en compte:

El primer és la deslegitimació de l’autodefensa en front al racisme: Defensar-se del racisme és tossuderia? El segon és que es responsabilitza el noi identificat de les conseqüències de la identificació racista, en aquest cas, un tren amb 300 persones parat. El mateix veiem en un dels testimonis de youtube, on a Cheikh se li demana que ensenyi la motxilla i aquest es nega. Després d’una estona de disputa se li diu a Cheikh que si hagués ensenyat la motxilla des del principi res d’això hagués passat. És a dir, la policia manifesta que el culpable de la incòmoda situació que s’ha desenvolupat és Cheikh per revelar-se davant una identificació racista i no els policies per haver aplicat un criteri de selecció discriminatori en contra d’ell.

Per tant, passa que generalment se li demana a l’identificat que assumeixi i normalitzi aquesta pràctica perquè ningú ni res es vegi afectat per la mateixa. I si hi ha algun tipus de conseqüència derivada de la pràctica, s’acusa la víctima de no cooperar amb la policia o amb el cos de seguretat corresponent i estar generant, amb això, conseqüències negatives. Se sotmet a l’agredit a un xantatge emocional i se’l converteix en culpable de la situació que està vivint si la qüestiona i es generen conseqüències.

És urgent que comencem a identificar la selecció per perfil ètnic, per part de qualsevol tipus de cos de seguretat com una de les diverses i directes manifestacions de racisme social, institucional i estructutal a la que ens enfrontem les persones racialitzades i/o migrants a les quals se’ns neguen espais sistemàticament a causa de la nostra raça o etnia.

Kaire Ba

Grup de treball de Pareu de parar-me

Altres notícies

20 Feb 2019
L'aparença no és motiu, crònica de la jornada 20F en tres actes

El passat 20 de febrer es va presentar l'informe “[L'aparença no és motiu](https://www.pareudepararme.org/assets/img/informe2018-ca.pdf)” de la campanya "[Pareu de Parar-me](http://www.pareudepararme.org/)" ...

11 Feb 2019
Informe: L’aparença no és motiu. Identificacions policials per perfil ètnic a Catalunya

**Presentació de l'informe: L’aparença no és motiu - Identificacions policials per perfil ètnic a Catalunya** - - - Data: Dimecres 20 de febrer | 18:30h Lloc: CC Pati Llimona (C/ Regomir, 3) A continua...