Vols comunicar una parada policial per perfilació racial? Descàrrega l'app
Visita ONU Afrodescendientes Barcelona

ONU i Consell d'Europa: dos nous posicionaments internacionals en contra de l'ús de perfils racials

01 Mar 2018

En qüestió de dos dies han sortit a la llum pronunciaments de dos organismes 7internacionals de protecció dels drets humans cridant l’atenció sobre els dèficits en la lluita contra el racisme: la declaració pública del Grup de Treball d’Experts sobre els Afrodescendents de l’ONU després finalitzar la seva visita oficial a Espanya i el cinquè informe periòdic sobre Espanya de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI, per les sigles en anglès), organisme pertanyent al Consell d’Europa.

En tots dos informes es recrimina a l’Estat espanyol que la policia segueixi practicant identificacions de manera discriminatòria i arbitrària, en què els agents de policia es basen en el color de la pell o origen ètnic de les persones i no en criteris objectius relacionats amb la sospita raonable de la comissió d’un delicte. Aquestes pràctiques continuen tenint lloc a casa nostra malgrat que a Llei de Seguretat Ciutadana establís el 2015 que les identificacions havien de respectar el principi de proporcionalitat, igualtat de tracte i de no discriminació.

La ECRI és contundent en el seu informe i afirma que “l’elaboració de perfils segons la raça per les autoritats encarregades de fer complir la llei és un problema continu”. Per la seva banda, el Grup de Treball de l’ONU va afirmar ahir durant la seva roda de premsa que el problema de l’ús de perfils racials contra afrodescendents era un problema “endèmic” i que s’assumia que les persones afrodescendents eren migrants sense papers, el que provocava que aquestes persones fossin controlades per la policia “únicament pel color de la seva pell”. Segons els experts de l’ONU, això es produeix, entre altres motius, perquè la “legislació espanyola no té una prohibició específica de l’ús de perfils racials i no conté criteris clars per a les identificacions dutes a terme pels agents de policia”.

Un dels experts del Grup de Treball de l’ONU, el Sr. Gumezde, va afegir a més que sota la legislació actual les víctimes d’aquestes pràctiques policials discriminatòries no tenien manera de denunciar. Segons l’expert: “les disposicions dissuasives de la Llei de Seguretat Ciutadana han acabat imposant l’autocensura, fomentant que no acostumin denunciar els actes discriminatoris, amb la qual cosa no s’investiguen, no es jutja els perpetradors ni obtenen reparació les víctimes”.

El Grup de Treball, que presentarà el seu informe final sobre Espanya davant el Consell de Drets Humans de l’ONU al setembre, ha avançat algunes de les mesures que haurien d’adoptar a Espanya per eradicar aquests controls policials discriminatoris. En concret, es urgeix a:

1. Establir un mecanisme de queixes independent per abordar aquesta qüestió

2. Posar en pràctica les recomanacions del Defensor del Poble per prevenir l’ús de perfils racials (entre les quals destaca la introducció dels formularis d’identificació)

3. Donar formació especialitzada als agents de policia

4. Posar en marxa campanyes de sensibilització per canviar els estereotips contra les persones afrodescendents.

Aquests informes s’afegeixen a la llarga llista d’organismes internacionals, europeus i nacionals que han cridat l’atenció a l’Estat espanyol per la persistència d’aquestes actuacions policials discriminatòries, des del Comitè de Drets Humans o el Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació Racial de la ONU, passant pel Comitè de Ministres del Consell d’Europa, fins el Defensor del Poble espanyol. És més, recentment el Tribunal Europeu de Drets Humans va admetre a tràmit una demanda interposada contra l’Estat espanyol per Zeshan Muhammad, un ciutadà pakistanès a qui la policia nacional va identificar, segons va afirmar l’agent, per ser “negre i punt”.

Des Rights International Spain (RIS), organització que va participar molt activament en les trobades que tant l’ECRI com el Grup de Treball sobre Afrodescendents van tenir amb la societat civil informant del problema generalitzat i no resolt de l’ús de perfils racials per part de la policia, ha acollit amb beneplàcit aquests dos pronunciaments i reconeix que es tracta d’una victòria del moviment anti-racista liderat per les persones que pateixen aquestes actuacions discriminatòries. Cristina de la Serna, advocada encarregada de l’àrea de no discriminació de RIS ha fet una crida a les autoritats espanyoles: “el Ministeri de l’Interior ja coneix el full de ruta per eradicar els controls per perfil racial a Espanya; a les seves mans està posar fi a una pràctica policial discriminatòria que afecta les persones racialitzades a Espanya simplement perquè no són blanques “.

Escrit per: Rights International Spain (RIS)

Altres notícies

25 Jan 2022

Pareu de Parar-me: Una app per ‘vigilar els vigilants’

**El passat 4 de Novembre, SOS Racisme Catalunya va rellançar aquesta campanya per aturar la perfilació racial, juntament amb la app del mateix nom que servirà per donar avís en temps reals de les parades** ...

19 Nov 2021

L’actriu Sílvia Sopale fa una denuncia antiracista a través de l’obra Pareu de parar-me

_Per: Laia Martínez i Mariona Herrero_ [Sílvia Albert Sopale](https://www.pareudepararme.org/noticies/pareu-de-parar-me-una-protesta-contra-les-identificacions-per-perfil-etnic-1/), és l’única actriu de l’o...