Saps com reaccionar quan pateixes o presencies una identificació policial? Descarrega't la guia d'autodefensa!
Intervenció durant l'acte

L'aparença no és motiu, crònica de la jornada 20F en tres actes

20 Feb 2019

El passat 20 de febrer es va presentar l’informe “L’aparença no és motiu” de la campanya “Pareu de Parar-me” sobre les identificacions policials per perfil ètnic-racial. L’informe presenta una anàlisi de les experiències recollides mitjançant el treball d’observació i la recollida de dades públiques dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals de Ciutat Vella, Salt, Terrasa, Badalona, Salou i Lleida.

L’estudi constata la pràctica sistemàtica, racista i criminalitzadora d’aquest tipus d’identificacions, atès que les persones de nacionalitat estrangera són 7 vegades més aturades que persones de nacionalitat espanyola. Segons les dades dels Mossos, un 54,1% de les identificacions de s’han realitzat a persones estrangeres. Tenint en compte, que la població estrangera suposa el 13,7% del total de la població, la ràtio demostra un alt índex de desproporcionalitat.

Durant aquesta jornada, la plataforma Pareu de parar-me, coordinada des de SOS Racisme, va dur a terme tres actes amb l’objectiu de difondre les dades recollides en aquest informe:

1. La roda de premsa es va celebrar en el Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la participació de la coordinadora de la campanya de Pareu de Parar-me, Kaire Ba; la responsable de comunicació de Sos Racisme Catalunya, Mònica López, i Pedro Vargas, tècnic de l’assessoria jurídica de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), qui va assegurar que la població gitana és el col·lectiu que pateix més persecucions i identificacions per perfil ètnic-racial, encara que aquestes no quedin registrades. La cobertura mediàtica de la informació va ser molt satisfactòria. A continuació, presentem una petita selecció de publicacions i reportatges televisius:

Público: Una persona estrangera té set vegades més probabilitats de ser aturada per la policia que una de nacionalitat espanyola

Ara.cat: La meitat de les identificacions policials són per motius racials

El País: Los Mossos identifican a siete extranjeros por cada español

El Mundo: Los Mossos d’Esquadra identifican a siete extranjeros por cada español

Betevé: La policia discrimina pel color de la pell quan fa identificacions, segons SOS Racisme

El Diario.es: Tres de cada cuatro identificaciones aleatorias de los Mossos se realizan a extranjeros

TV3: Per cada identificació policial a una persona espanyola, se’n paren a 7 d’estrangeres. És una de les conclusions de la campanya “Pareu de parar-me” de SOS Racisme

2. De manera paral·lela, es va dur a terme una Hackacom, és a dir, una campanya a les xarxes socials de forma presencial, amb la finalitat d’incidir políticament a través de la viralització de les conclusions de l’informe, interpel·lant directament a polítics o càrrecs responsables. Per això, ens reunim amb diferents ciberactivistes antiracistes i diverses entitats sota l’assessoria del col·lectiu Kommons. A través d’eines de monitoratge de xarxes, vam poder tenir una lectura de la repercussió de la campanya virtual, convertint-se en aquell moment en tendència sota el hashtag #PararÉsRacista, i dels assoliments aconseguits través de les interaccions amb alguns càrrecs polítics.

3. Finalment, per la tarda, l’acte oficial de presentació de l’informe es va celebrar al Centre Cívic Pati Llimona sota la moderació de Cheikh Drame, membre del Consell de SOS Racisme Catalunya. L’acte, que incloïa tres blocs, va comptar amb la presència de Kaire Ba, qui va presentar els resultats i les conclusions de l’informe al costat de Mònica López; així com també, el vídeo de la campanya: “Racisme policial, més enllà dels agents” realitzat per MetroMuster. A més van estar presents com a experts, Youssef M. Ouled, tècnic de Rights International Spain, i participant del programa PIPE (Programa per a la identificació policial eficaç) aplicat a Ciutat Lineal, Madrid; Nick Glynn, ex oficial de policia del Regne Unit; Pedro Aguilera Cortés, director de FAGIC; Jean Marie Mengue Ngoli, segon secretari d’Aliança Ètnica, qui va explicar la situació a Lleida; Lamine Sarr, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants i finalment, Ainhoa Douhaibi, qui va assenyalar la perfilació ètnica com a dispositiu de criminalització i de racisme d’estat. L’assistència de públic va ser massiva. El tancament de la jornada va estar acompanyat amb la música de DJ Mbodj i càtering d’Abarka.

Altres notícies

22 Dec 2020
Teatro | “Pareu de Parar-me” Cía. No es país para negras

Presentem l'obra de teatre: Pareu de Parar-me de la Cía. No es país para negras.  Per cada persona blanca i/o amb nacionalitat espanyola se n’aturen més de 7 persones racialitzades i/o amb nacionalitat estr...

27 Sep 2019
Sota la sospita racista

L'Open Society Foundations, conjuntament amb l'organització Rights International Spain han publicat aquest 24 de setembre un informe anomenat [**"Sota Sospita"**](http://rightsinternationalspain.org/uploads/...